Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Παίζω παρέα με τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές . Δεν έγραφε ποιήματα για παιδιά, αλλά πολλά ποιήματά του μπορούν εύκολα να διαβαστούν από παιδιά. Έγραφε με βάση τη φαντασία του, εικόνες από το Αιγαίο και τα νησιά του και πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, έγιναν δηλαδή τραγούδια .Για δείτε εδώ ένα ποίημά του " Το θαλασσινό τριφύλλι"


Μια φορά στα χίλια χρόνια
του πελάγου τα τελώνια
μες στα σκοτεινά τα φύκια
μες τα πράσινα χαλίκια,
Το φυτεύουνε και βγαίνει
πριν ο ήλιος ανατείλει
το μαγεύουνε και βγαίνει
το θαλασσινό τριφύλλι.

το μαγεύουνε και βγαίνει
το θαλασσινό τριφύλλι
Το θαλασσινό τριφύλλι ποιος
θα βρει να μου το στείλει.
Ποιος θα βρει να μου το στείλει
το θαλασσινό τριφύλλι.
Μια φορά στα χίλια χρόνια
κελαηδούν αλλιώς τ' αηδόνια.
Δε γελάνε μήτε κλαίνε,
μόνο λένε μόνο λένε.
Μια φορά στα χίλια χρόνια
γίνεται η αγάπη αιώνια.
Να 'χεις τύχη να 'χεις τύχη
κι η χρονιά να σου πετύχει.

να χεις τύχη να 'χεις τύχη
κι η χρονιά να σου πετύχει
Το θαλασσινό τριφύλλι ποιος
θα βρει να μου το στείλει.
Ποιος θα βρει να μου το στείλει
το θαλασσινό τριφύλλι.Το ποίημα έχει ομοιοκαταληξία

τριφύλλι - στείλει,  χρόνια- αιώνια ή αηδόνια,  τύχη - πετύχει , φύκια-χαλίκια

Τι θα γινόταν άραγε αν αλλάζαμε λίγο τις λέξεις : το τριφύλλι γινόταν καντήλι ή μαντήλι, αν τα χρόνια τα κάναμε μπαλόνια και κάναμε το δικό μας ποίημα τελείως διαφορετικό και πιθανά πιο αστείο; Αυτό θα άρεσε πολύ στον Ελύτη γιατί του άρεσε να αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να παίζουμε με την ελληνική γλώσσα . Θα τον διασκέδαζε να διαβάσει τα ποιήματά του αλλαγμένα από παιδιά. Για προσπαθήστε . Ακούστε και το τραγούδι .Στον Ελύτη άρεσαν πολύ και οι κατασκευές . Έκανε τα δικά του κολάζ για δείτε .Γοργόνες, θαλασσινά τοπία και νησιά, τα ένωνε και έφτιαχνε μια ωραία εικόνα. Είναι και αυτό μια μορφή ποίησης. Για αυτό ήταν σημαντικός, διότι μπορούσε να σκέφτεται σαν παιδί.

Μπορείτε να ακούσετε το παρακάτω τραγούδι που έγραψε ο ίδιος και να κάνετε μόνοι σας μια ζωγραφιά, ένα κολάζ ή όποια άλλη ιδέα έχετε. Να σκεφτείτε τις εικόνες του ποιήματος και να δημιουργήσετε το δικό σας έργο. Νομίζω και αυτό θα άρεσε στον Ελύτη που αγαπούσε πολύ τα νησιά και το Αιγαίο .

Δείτε τι είχαμε κάνει παλιά στο σχολείο. Τα παιδιά ζωγράφισαν με βάση το ποίημα του Ελύτη " Τα τζιτζίκια" . Μπορείτε και εσείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου