Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

H εξέγερση στη Μολδοβλαχία


"Οι Φιλικοί με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αποφάσισαν  να ξεκινήσει η Επανάσταση από τη Μολδοβλαχία. Η Επανάσταση ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1821. Οι επαναστάτες συνάντησαν σημαντικές δυσκολίες. Οι Μεγάλες Δυνάμεις και ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ καταδίκασαν την επανάσταση, ο τσάρος της Ρωσίας καθαίρεσε τον Υψηλάντη και επέτρεψε στον τουρκικό στρατό να εισβάλει στην περιοχή.
"




Ο Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία




Βλέπω το παρακάτω βίντεο για την εξέγερση στη Μολδοβλαχία




Η Ελληνική Επανάσταση αποφασίστηκε να ξεκινήσει από τις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (σημερινή Ρουμανία), γιατί εκεί δεν υπήρχε τουρκικός στρατός, αλλά και γιατί λίγο βορειότερα βρισκόταν ο ρωσικός στρατός και υπήρχε η ελπίδα ότι θα βοηθούσε. Παράλληλα, οι Έλληνες προσέγγισαν διάφορους βαλκάνιους ηγέτες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην Επανάσταση, αν και όχι με μεγάλη επιτυχία.



Οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες


Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ξεκινώντας από ρωσικό έδαφος, πέρασε τον ποταμό Προύθο, παραπόταμο του Δούναβη, μπήκε στις Ηγεμονίες και στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας (σημερινή Ρουμανία). Κυκλοφόρησε μια προκήρυξη με τίτλο “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” με την οποία κήρυττε την επανάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω απ’ αυτή βρισκόταν η Ρωσία. Παράλληλα, συγκροτούσε το στράτευμά του.

Η μάχη στο Δραγατσάνι
Γρήγορα, όμως, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα. Οι πλούσιοι Έλληνες των Ηγεμονιών δεν ανταποκρίθηκαν υλικά και η στρατολόγηση δεν προχωρούσε. Ο τσάρος καταδίκασε την επανάσταση και επέτρεψε την είσοδο τουρκικού στρατού στις Ηγεμονίες για την καταστολή της. Την επανάσταση καταδίκασαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην Ιερή Συμμαχία . Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε ́ πιεζόμενος από τον σουλτάνο αφόρισε όσους συμμετείχαν στο κίνημα.



Παρά τις δυσκολίες, ο Υψηλάντης συνέχισε τον αγώνα. Η κρίσιμη μάχη δόθηκε στο Δραγατσάνι (7 Ιουνίου 1821), όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα, ο Ιερός Λόχος, μια μονάδα που είχε συγκροτηθεί από Έλληνες εθελοντές σπουδαστές των παροικιών. Η ήττα, ωστόσο, δεν αποφεύχθηκε. Ο Υψηλάντης πέρασε στην Αυστρία όπου οι αρχές τον συνέλαβαν.

Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ένα τελευταίο απομονωμένο τμήμα αγωνιστών με επικεφαλής τους οπλαρχηγούς Γιωργάκη Ολύμπιο και Ιωάννη Φαρμάκη εγκλωβίστηκε στη μονή Σέκου. Τότε, ο Ολύμπιος αποφάσισε να ανατιναχθεί μαζί με τους συμπολεμιστές του, ενώ ο Φαρμάκης, μετά από σκληρή αντίσταση δύο εβδομάδων, πιάστηκε αιχμάλωτος και αποκεφαλίστηκε.

Ιερολοχίτης





Η επτάμηνη εξέγερση στη Μολδοβλαχία μπορεί να τερματίστηκε, κατάφερε ωστόσο να διασπάσει τα οθωμανικά στρατεύματα και να επιταχύνει την επανάσταση στην νότιο Ελλάδα. Συνέβαλε αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα.


Ερωτήσεις Κατανόησης
1. Γιατί οι Φιλικοί αποφάσισαν να ξεκινήσει η Επανάσταση από τη Μολδοβλαχία ;
2. Ποιες δυσκολίες συνάντησε η Επανάσταση;
3. Ποια ήταν η τύχη της Επανάστασης και των αγωνιστών της ;








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου