Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ένα παραμύθι από την ανάποδη

Πολλοί συγγραφείς εχουν αντιστρέψει γνωστά σε όλους μας παραμύθια όπου οι καλοί ήρωες μετατράπονται σε κακούς και αντίστοιχα οι κακοί σε καλούς. Ο Τζάνι Ροντάρι και ο Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένοι μας παραμυθάδες, έχουν δουλέψει πάνω σε αυτή την ιδέα.




Για παράδειγμα, ο Τριβιζάς έγραψε " Τα τρία μικρά λυκάκια" όπου σε αντίθεση με το κλασικό παραμύθι, τρία μικρά λυκάκια (και όχι γουρουνάκια) απειλούνται από ένα ύπουλο κακό γουρούνι (και όχι λύκο). 

Θα μπορούσαμε και εμείς να γράψουμε ένα αντίστροφο παραμύθι . Με την Κοκκινοσκουφίτσα, πιθανά. Θέλει να βάλουμε λίγο τη φαντασία μας .

Για δείτε ένα παράδειγμα με την Κοκκινοσκουφίτσα...Από την ανάποδη πάντα.

" Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα δάσος μακρινό ζούσε ένα μικρό και χαριτωμένο λυκάκι. Όχι δεν ήταν κακό, ούτε μοχθηρό. Ξέρετε κάτι; Αυτά τα λένε οι άνθρωποι για τους λύκους . Το λυκάκι μας ήταν χαριτωμένο και ήθελε να παίζει μπάλα και κρυφτό και όχι να κυνηγάει παράξενα κορίτσια με κόκκινες σκούφιες, πόσο μάλλον να παρενοχλεί μεγάλες κυρίες που τρώνε φιδέ  και βλέπουν διαρκώς τηλεόραση . 

Μια καλή μέρα λοιπόν, η μαμά του μικρού λύκου του έβαλε μερικά καλούδια στο καλαθάκι του και τον έστειλε  να πάει να δει τη γιαγιά του. Χαρούμενο το λυκάκι μας ξεκίνησε, τραγουδώντας αμέριμνο,  όταν ξαφνικά συνάντησε την τρομερή και φοβερή Κοκκινοσκουφίτσα, την πιο δραστήρια υπάλληλο του ζωολογικού κήπου που είχε ως σκοπό να μαζέψει άγρια ζώα για να μεγαλώσει ο ζωολογικός κήπος και να τον επισκέπτονται περισσότεροι τουρίστες....."

Για προσπαθήστε  να γράψετε και εσείς ένα παραμύθι από την ανάποδη. Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μια καλή ιδέα, αλλά και τα 7 λυκάκια και η Κατσίκα ή ό, τι άλλο σκεφτείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου