Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

H Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου .

"Η Αστραδενή ζει με την οικογένειά της στη Σύμη. Όμως η ζωή στο νησί είναι δύσκολη και ο πατέρας της αναγκάζεται να πουλήσει το καΐκι του και να μετακομίσει όλη η οικογένεια στην Αθήνα. Η Αστραδενή νοσταλγεί τη ζωή στο νησί, το σπίτι της, το σχολείο της, τους γείτονές της, τους φίλους της και τα χαρούμενα παιχνίδια μαζί τους".

 Στο τραπέζι ο πατέρας μου, μου είπε ότι αύριο ξεκινάει τη δουλειά. Σ' ένα μηχανουργείο του Πειραιά. Τα λεφτά δεν είναι καλά. Το ξέρει. Τον πληρώνουν λέει, κάτω από το βασικό. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο για καλύτερη δουλειά.



Αν όμως κάνουμε οικονομίες και με αυτά τα λεφτά που θα παίρνει, μπορεί σε έξι μήνες ..σ' ένα χρόνο το πολύ, να μαζέψουμε εκατό χιλιάδες! ..Τόσα του χρειάζονται για να πάρει ένα μεταχειρισμένο τόρνο μικρό. Μετά θα γυρίσουμε στη Σύμη. Θα ανοίξει ένα μηχανουργείο. Θα' χει πολλή δουλειά, γιατί τώρα με τα καραβάκια, με τα τουριστικά μαγαζιά, το χρειάζεται η Σύμη ένα μηχανουργείο. Θα φτιάχνει βίδες, παξιμάδια, καρφιά τέτοια..Έξι μήνες θα στριμωχτούμε ..το πολύ ένα χρόνο..και μετά ποιος μας πιάνει!

"Γιατί εδώ στην Αθήνα λέει ο πατέρας δεν μπορείς να βρεις προκοπή. Σε τρώνε τα έξοδα . Νοίκι, φώτα, εισιτήρια για να πας και να ρθεις στη δουλειά σου, καλύτερο ντύσιμο, πετρέλαιο, κοινόχρηστα..άσε  το φαγητό που είναι ακριβότερο...Ενώ στη Σύμη...το σπίτι μας το έχουμε, το μποστανάκι μας το έχουμε, καμιά κοτούλα μπορεί να ξαναβάλουμε (εδώ με κοίταξε με τρόπο τη μάνα μου), μπορείς να κατέβεις με παλιόρουχα της δουλειάς από το σπίτι στο Γιαλό. Όλοι έτσι γυρίζουν..Εισιτήρια δεν χρειάζεσαι, πετρέλαιο δεν χρειάζεσαι..Άρα η ζωή είναι φτηνότερη..."
"Και καλύτερη" είπε η μάνα μου που δε λέει πολλά.

Εγώ δεν μιλάω. Τι να πω κιόλας ;  Δεν ξέρω πια αν θέλω να μείνω στην Αθήνα ή να γυρίσω στη Σύμη..Βέβαια στενοχωριέμαι λίγο στην Αθήνα, αλλά επειδή είναι η αρχή..Μετά δεν μπορεί να είναι έτσι η ζωή στην Αθήνα ! Δεν μπορεί! Γιατί τότε, γιατί όλο έρχονται από τα νησιά και τα χωριά στην Αθήνα και όλο μένουν;...Δεν μπορεί και σε καλύτερα σπίτια από του Σταύρου θα μένουν και θα γλεντάνε και ωραία θα ντύνονται και σε ωραία σχολεία θα πηγαίνουν. Γιατί αλλιώς..γιατί θα μένανε ; Γιατί; Μπορεί τώρα που θα πιάσει δουλειά ο πατέρας να αλλάξει η ζωή μας. Και σιγά σιγά να αλλάξει και αυτός και να θέλει να μείνει.

Ερωτήσεις :

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η οικογένεια της Αστραδενής ; Τι σκέφτεται ο πατέρας της Αστραδενής;

Πώς νιώθει η Αστραδενή για τη ζωή της οικογένειάς της στην Αθήνα;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου